Verslag themamiddag drinkwater 19 september 2024

Dit bericht is geplaatst in Themamiddagen op door .

Zoals vanouds is op de 3e donderdag na de 3e dinsdag van september (Prinsjesdag) de kostenmiddag drinkwater gehouden. Een hybride vergadering waar deelnemers live of via teams aanwezig waren. Rob Schotman trapte de bijeenkomst af en tipte nog eens de woelige tijd aan waarin we beland zijn naar aanleiding van het thema dit jaar “Kostenbeheersing in de ontwerppraktijk”. Nadat hij in een resumé de sprekers benoemde werd er afgetrapt met de eerste spreker.

 

 

 

Arian Boesveld (PWN) – Ervaringen met de kostenstandaard

Arian is Tactisch Asset Manager bij PWN en heeft 20 jaar werkervaring opgedaan bij productiebedrijven en asset management organisaties. PWN staat voor de schone taak om in het leveringsgebied met 1,7 miljoen inwoners te zorgen voor uitbreiding van de capaciteit naar 110% in 2030 en versterken van het Asset Management. Met name productielocaties Heemskerk(UF/HF) en Andijk WPJ dienen uitgebreid te worden. De eerste geraamde kosten met de kostenstandaard staat in schril contrast met de huidige aanbiedingen van de aannemers wat problemen oplevert met de besluitvorming. De zogenaamde “plakfactor” zoals Arian dit noemt van het eerste genoemde bedrag. De wereld is sterk veranderd en uitgezocht dient te worden waardoor. Er is een oprecht gesprek geweest tussen PWN en RHDHV. Is het alleen de overvraagde markt waar het nu op lijkt of wordt er ook heel anders gebouwd dan 10 jaar geleden (scope/standaarden) en/of zijn de directe bouwkosten flink gestegen? Om goed te kunnen calculeren is veel en betrouwbare brondata nodig anders leidt dit tot foutieve broninformatie in het beslistraject. Startvoorwaarden zoals kwantiteit, scope, organisatie, kennis, methode en marktwerking dienen goed uitgedacht te worden bij aanvang!

 

Rob Schotsman (RHDHV) – Uitbreiding KSDW en ramingsprotocol

Inhakend op het verhaal van Arian geeft Rob Schotsman aan dat er een revolutie nodig is om de evolutie het hoofd te bieden. Er is door allerlei veranderingen/ uitdagingen een evolutie gaande in drinkwaterland. Om hierop in te spelen is naast het maken van een raming met de kostencalculator drinkwater die gebaseerd is op een “gemiddelde” installatie met een bepaalde scope ook aanvullend een tool nodig om rekening te houden met aspecten zoals duurzaamheid, aanbestedingsvormen, standaardisatie, klimaatbestendigheid, modulair bouwen etc.  Rob geeft aan dat er behoefte is aan een ramingsprotocol waarbij voldoende effort gestoken wordt door verschillende disciplines om een zo goed mogelijke (budget)raming te realiseren. En net zoals Arjan aangeeft is Rob van mening dat dit eerste getal nog lang in een organisatie blijft rondzingen. Door het meewegen van al de eerder genoemde (omgeving)factoren kan tot een nauwkeuriger raming gekomen worden.

Roland van Son (Brabant Water) – Ramen van renovaties en meewegen scope/ marktomstandigheden

Na de pauze pakte Roland van Son de draad weer op en nam zijn toehoorders mee in het project wat Brabant Water met hulp van RHDHV afgelopen jaar is opgestart en nu vrijwel gereed is. Het sluit naadloos aan op de eerdergenoemde behoeftes in de vorige presentaties om naast de kostenstandaard drinkwater (KSDW) een tool te hebben om de raming zo compleet mogelijk te maken qua scope en uitgangspunten. Brabant Water wil in de eerste fases nog geen detailraming maken een wil in de haalbaarheidsstudiefase een inschatting kunnen maken van de renovatiekosten. Door eerst de raming te maken als zijnde nieuwbouw kunnen daarna deze kosten in een Excel dump geëxporteerd worden. Deze kosten worden eenvoudig in een ontwikkeld Excel sjabloon voor renovatiekosten en aanvullende scope kosten geladen zodat met het aanpassen van de parameters (b.v. elektrisch werken ja/nee) tot een complete raming gekomen kan worden.

Marcel Bakker (RHDHV) – Aansluiten KSDW aan huidige scope zuiveringen en markt

Marcel was de hekkensluiter van deze kostenmiddag. Hij lichte toe hoe de inzet van de kostenstandaard langzaam veranderd is. Voor een budgetaanvraag dient de tool binnen bepaalde bandbreedte te zitten en daar is meer voor nodig dan alleen de kostencalculator drinkwater die gebaseerd is op het “gemiddelde” van Nederland en een bepaalde scope heeft. Ook gaat de webtool uit van gerealiseerde projecten in het verleden en de scope van de huidige projecten kan beduidend anders zijn door zaken als duurzaamheid, modulair bouwen, renovatie, toegepaste standaarden, elektrisch werken etc. Door de sterk veranderde omstandigheden is er nog meer behoefte aan recent gerealiseerde projecten. Een hele lijst met projecten die net gerealiseerd zijn of nog in aanbouw werd getoond en daar waren de realisatiekosten voor het overgrote deel nog niet van teruggekoppeld. RHDHV zal alle drinkwaterbedrijven benaderen om een afspraak te maken om langs te komen en in een dagdeel een presentatie te houden aan gebruikers en om kosteninformatie op te halen. Note: Bij 4 bedrijven ligt er reeds een dergelijk verzoek maar daarop is nog niet op gereageerd. Tevens dient een contactpersoon aangesteld te worden voor zover dit nog niet is geregeld.

Om een raming af te kunnen geven met een voldoende nauwkeurige bandbreedte is in de eerste plaats nodig dat een ramingsprotocol wordt opgesteld zoals Rob Schotsman in zijn presentatie voorstelde. Wij zullen hier nog een nader gedetailleerder voorstel voor doen. En ten tweede is noodzakelijk dat er Excel sjabloon wordt gemaakt vergelijkbaar met die van Brabant Water om tot een zo compleet mogelijke raming te komen door eerst een export te maken uit de KSDW en daarna de scope en omstandigheden van het desbetreffende project goed te duiden. Een eerste  concept exemplaar van dit bestand zal voor het eind van het jaar aan de drinkwaterbedrijven ter beschikking worden gesteld om hier op- en aanmerkingen op te maken.

Na afloop van de presentaties was er nog wat ruimte voor discussie en vragen, waarna Rob Schotsman de dag afsloot. Buiten kon nog even van de overvloedige najaarszon genoten worden met een drankje en een borrelhapje. Tot de volgende Kostenmiddag!

Namens het team Marlou van der Berg, Rob Schotsman, Reinier Frölke en Marcel Bakker

> 500
Gebruikers bij kostenstandaard.nl
17.850
ton CO2 emissie bespaard
3.426
geraamde projecten
“Al in de planfase goed en snel ramen met de kostencalculator”