Themamiddag 2009 “Wat kost duurzaamheid?”

Dit bericht is geplaatst in Themamiddagen op door .

Donderdag 10 september 2009 waren 35 medewerkers van alle 10 Nederlandse waterbedrijven aanwezig bij de themamiddag “Wat kost duurzaamheid?”. Ook een Vlaams waterbedrijf was vertegenwoordigd.

Naast kosten is ook het aspect duurzaamheid steeds vaker doorslaggevend. Duurzaamheid heeft ook een sterke relatie met kosten van installaties. We willen graag duurzaam zijn, maar hoe doen we dat zo effectief mogelijk?

Om antwoord te geven op deze vraag stonden er interessante presentaties op het programma. Als eerste spreker kwam Henk de Boer namens Brabant Water aan het woord. Henk is hoofd afdeling FEZ beleid en tevens projectleider van het project “Duurzaamheid” binnen Brabant water. Hij vertelde op enthousiaste wijze hoe Brabant water het doel “klimaatneutraal in 2014” gaat bereiken.

Daarna kwam Rob van Tilburg (adviseur duurzaam ondernemen) aan het woord. Hij gaf ons een kijkje in de keuken hoe vooral private bedrijven buiten de watersector op een duurzame manier ondernemen.

Na de pauze liet Marcel Bakker zien hoe de kostencalculator geëvalueerd is tot een krachtig middel waarmee kosten en duurzaamheid geoptimaliseerd kunnen worden bij de aanleg van een transportleiding. Naast kosten kan nu ook de totale CO2 uitstoot in de product- en gebruiksfase getoond worden. Deze en andere mogelijkheden zijn naar aanleiding van wensen van de gebruikers ontwikkeld.

Ter afsluiting werd door de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje van gedachten gewisseld over de zojuist opgedane kennis op het gebied van duurzaamheid.

Marcel Bakker
Adviseur Water Treatment DHV

> 500
Gebruikers bij kostenstandaard.nl
17.850
ton CO2 emissie bespaard
3.426
geraamde projecten
“Al in de planfase goed en snel ramen met de kostencalculator”