Verslag kenniskring kosten drinkwater 16 oktober 2019; “BIM 5D, Hoe moet dat?”
Op 16 oktober 2019 hebben RHDHV en de Nederlandse drinkwaterbedrijven weer hun jaarlijkse bijeenkomst gehouden in het kader van kosten en drinkwater in Amersfoort. Gebruikers van de kostencalculator bij WLB’s en geïnteresseerden ontvingen we in Amersfoort. Dit jaar was het thema van de middag 5D ontwerpen. Hierbij worden naast een 3D ontwerp ook direct de planning en de kosten meegenomen in het ontwerp. In drie presentaties werd getoond wat de voordelen zijn van 5D ontwerpen. Vanuit RHDHV hebben Gerbert Leeuwdrent en Stephan Janssen laten zien wat zij doen voor hun klanten. En onze gastsprekers van de BAM afdeling Energie&Water Brigitta Lindeboom, Joost Eleveld en Niels van den Bergh hebben getoond op welke wijze zij in de realisatiefase de vruchten plukken van modelleringen en hoe zij belanghebbenden van hun projecten daarbij interactief betrekken.
Gerbert Leeuwdrent RHDHV
Gerbert liet zien hoe 3D ontwerpen bijdraagt aan efficiëntie van het ontwerpproces bij dijkversterkingsprojecten, om vanuit één model het ontwerp op diverse manieren te visualiseren en hoeveelheden te exporteren t.b.v. een kostenraming. Dit bevordert de samenwerking en efficiëntie tussen disciplines en belanghebbenden zowel in- als extern. Link presentatie.
BAM Afdeling Water en Energie
Onze sector collega’s van BAM afdeling Water en Energie Brigitta Lindeboom, Joost Eleveld en Niels van den Bergh hebben getoond op welke wijze zij in de realisatiefase de vruchten plukken van modelleringen en hoe zij belanghebbenden van hun projecten daarbij interactief betrekken. Beschikbaarheid van gedetailleerde modellen op mobiele apparaten/ smartphones in de uitvoeringsfase heeft zijn nut bewezen. Hierdoor werden fouten voorkomen bij de realisatie van zowel eenvoudige als complexe watersystemen. Link presentatie BAM
Stephan Janssen RHDHV
Stephan Janssen toonde hoe vanuit laserscans / puntenwolken met behulp van 3D software modellen kunnen worden gegenereerd waarmee een ontwerp kan worden gemaakt. Vooral bij bestaande en oudere installaties en gebouwen is dit zeer interessant omdat daar vaak actuele en vooral digitale data van ontbreekt.
Het was een inspirerende middag en de aanwezigen zijn vertrokken met een vergroot inzicht van wat er nu al mogelijk is op het gebied van ontwerpen met modellen. Centrale boodschap bleek dat er nu reeds veel mogelijkheden zijn die nog nauwelijks worden benut en dat het zeer gewenst is om standaarden hiervoor binnen de sector te ontwikkelen. Hier ligt een kans voor de sector om een grote ontwikkelstap te maken en voorop te gaan lopen in de wereld van netbeheerders.
We kijken terug op een geslaagde middag met enthousiaste sprekers en toehoorders, waarbij het doel “kennis verspreiden” weer prima gehaald is. Tot volgend jaar!
Robert van Es en Marcel Bakker